keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Waikato University

Vihdoin pääsen kertomaan mun viime perjantaisesta yliopisto tutustumisesta! Mun viikko on täyttyny kouluhommista (plus oon koukuttunu tv sarjaan My Kitchen Rules joka tulee kolme kertaa viikossa...). Sain eilen kivana yllärinä tietää et täks päiväks mulla pitäis olla valmiina powerpoint esitelmä meidän tuotteen markkinoinnista. Katoin kauhuissani sitä listaa mitkä kaikki asiat sen esitelmän pitäis kattaa, enkä oikeesti ees ymmärtäny niitä lauseita. Onneks ihana Bradley joka on myös vastuussa niiden ryhmän markkinoinnista uhras lounastaukonsa ja selitti mulle selkokielellä mitä mun pitää tehdä. Mun oli tarkotus siis postata jo eilen, mut vietin tosiaan neljä tuntia tätä mun powerpointtia tehdessä.

 Tarkotuksena oli esittää se tänään luokalle harjotuksena ja maanantaina tuomareille Dragons Denissä.
Mutta niin kiwimäisesti ilmeni ettei kukaan muu meidän ryhmästä (eikä muistakaan ryhmistä) ollu saanu powerpointtiaan valmiiks, joten huomenna on uus yritys. Toi on ehkä yks piirre mikä mua täällä ihmisissä ärsyttää, että sovituista päivämääristä ei pidetä kiinni, kukaan ei tee mitään ajoissa ja opettajat antaa aina vaan lisäaikaa. Nomut ainakin saan nyt hetkellisesti rentoutua, koska mun oma osuus on valmiina.

 Dragons Denissä siis esitellään meidän tuote ja ne arvostelee meidän bisnesideaa ja tuotetta ja kysyy kiperiä kysymyksia ja jos et osaa vastata niihin niin... oot pulassa. Voin suorastaan sanoa et mua hirvittää ajatus pitää toi esitelmä koska en oo todellakaan mikään "rakastan esiintymistä"- ihminen, vaan jännitän ihan hirveesti lavalle menemistä, plus vielä englanniks puhumista. Kaiken kukkuraks tää helahoito vastaa 60 prosenttia meidän koko arvosanasta ja on 9 creditin arvonen. No pressure :) Kerron teille sit miten mun esitelmä meni! (jos en oo kuollu jännityksestä/noloudesta) Mut nyt vihdoin siihen yliopistoon mistä otsikkokin kertoo!



Waikato University sijaitsee Hamiltonissa, jonne ajaa meiltä Waiukusta about 2 tuntia. Tutustuminen oli vapaaehtoinen, joten lähdin mukaan oikeestaan yleisestä mielenkiinnosta yliopistoja kohtaan täällä Uudessa-Seelannissa, ja olihan se aika erilaista kuin Suomessa. Täällä yliopistoalue eli kampus sisältää valtavan määrän erilaisia rakennuksia, kahviloita, ravintoloita ja yliopistoasuntoja. Verrattuna Suomen yliopistoihin, täällä melkeen jokanen asuu siis yo-kämpässä ja maksaa vuokraa jonka hintaan sisältyy myös ruuat (aamupala, lounas ja päivällinen).





Yliopistoihin mennään täällä muutenkin aikaisemmin kun Skandinaviassa, sillä mun luokkakaverit täällä tulee alottamaan yliopistonsa jo ensi tammikuussa. Ihan hullu ajatus, kun itellä ei oo vielä mitään tietoa mikä musta isona oikeesti sitten tulee tai mitä haluun opiskella. Yliopistot täällä on maksullisia, ja hinnat vaihtelee riippuen siitä mitä opiskelet. Kalliiden vuosimaksujen takia moni havitteleekin stipendejä. Kalleimmat oppiaineet opiskella on lääketieteet ja erilaiset tekniikan alat. Ja kyllä, arvostan nyt aikapaljon enemmän Suomen ilmaisia yliopistoja, koska VUOSImaksut täällä vaihtelee 10 000-20 000 dollarin välillä. Tämän takia suurin osa joutuu ottamaan lainaa kattaakseen vuosimaksunsa asumiskustannuksista puhumattakaan. Myös opiskelujen pituus vaihtelee täällä 3 vuodesta 7 vuoteen.

 

Yliopistoissa ihmisillä on kuitenkin korkea motivaatio, koska päätös yliopistossa opiskelusta on just ton taloudellisen kysymyksen takia melko suuri. Yliopistoihin NZ:ssä ei oo pääsykokeita, vaan niihin "ilmottaudutaan" ja päästään sitten collegessa suoritettujen credittien avulla. Kysyin mun hostäidiltä et mitä sit oikeen voi tehdä jos ei vaan oo tarpeeks credittejä, niin on mahdollisia kiertoteitä, mutta takeita sisäänpääsystä ei tietenkään oo. On mahdollista suorittaa erilaisia diplomeja tai ilmottautua opiskelemaan toista oppiainetta johon on helpompi päästä sisälle, ja näin saada lisää credittejä. Yleisesti yliopistoihin täällä pääsee ihan vaan ilmottautumalla, mut tiettyjä aineita (taas esim. se lääkäri) on vaikeempi päästä opiskelemaan.




Yliopistoalue oli kuitenkin ihan superkaunis ja tunnelma oli tosi hyvä ja rakennukset oli tosi uudenaikaisia ja viihtyisiä. Waikato Universityn kampusalue on kuulemma Uuden-Seelannin suurin, enkä ihmettele, koska se alue oli oikeesti tosi valtava. Koska siellä oli avoimien ovien päivä, oli siellä porukkaa pilvin pimein ja ilma oli ihan täydellinen. Päivän random hetki kun istuttiin piknikillä ruohoalueella ihan siinä ravintolojen vieressä, ja valtavista kauittimista alko yhtäkkiä kuulua Bomfunk MC'n Freestyler :D




Tuli taas ihan liikaa tekstiä ja en jaksa alkaa kääntämään tätä englanniks joten tuntekaa olonne spesiaaleiksi! Toivottavasti tykkäsitte tällasesta faktapainotteisesta tekstistä, mut aattelin et teitä kiinnostais tietää vähän millasta yliopistoelämä on täällä. Jos teillä jäi vielä jotain kysyttävää niin laittakaa kommenttia niin vastailen parhaan tietoni mukaan! Mut nyt mun pitää alkaa nyt laittautua valmiiks koska ollaan lähössä Pukekoheen ravintolaillalliselle juhlimaan Oman synttäreitä! :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti