tiistai 11. maaliskuuta 2014

yes


  Pari viikkoa sitten perjantaina puettiin koulun ykköset päälle ja hypättiin kahteen valkoiseen minibussiin. Määränpäänä oli Waipuna Lodge, joka on hotelli slash kokoustila. Tilaisuus oli Rotaryn järjestämä "Biz is awesome"-tapahtuma, jossa rohkaistiin nuoria olemaan innovatiivisia ja miettimään tulevaisuutta yritysmaailmassa. Meidät jaettiin random pöytiin istumaan täysin vieraiden ihmisten kanssa, ja parin puheen jälkeen ryhdyttiin toimeen. Meillä oli 45 minuuttia (kuulostaa ehkä pitkältä ajalta mut sitä se ei todellakaan ole) aikaa keksiä tuote ja luoda mahdollisimman houkutteleva esittelypöytä. Jokainen pöytäryhmä jaettiin puoliksi, toiset oli myyjiä ja toiset ostajia. Arvioitiin siis toisten ryhmien tuotteita joko "ostamalla" tuote, tai olemalla ostamatta. Ekan haasteen jälkeen saatiin hetki lisää mietintäaikaa ja meidät heitettiin "sijoittajien" eteen ja meidän piti vastata tiukkoihin kysymyksiin esim. rahoituksesta. Meidän ryhmä onnistu tosi hyvin ja saatiin sijoittajien kanssa tehtyä hyvä diili.

A couple of weeks ago we put our number ones on and hopped in to a school minivan. Our target was an event called "Biz is amazing", which was on at a place called Waipuna Lodge.We were split into random tables with different people and after a few speeches we started to work. We had 45 minutes (If I remember correctly :D) to create a product and be ready to sell it. Half of our group were sellers and the other half were buyers. Sellers tried to sell their product and buyers bought the product if they believed in it. After this first challenge we were supposed to answer the questions that the investors made to us. Our group did well and we got the deal that we wanted to get. 




Maanantaina napattiin taas koulun minivanit ja suunnattiin tällä kertaa Vodafone Events Centrumiin, Manukauhun. Päivän aiheena oli YES, eli Young Enterprise Scheme- niminen kilpailu. Meidän Year 13 Business studies perustuu oikeestaan tähän kilpailuun. Ensimmäinen business retki oli vaan leikkimielinen harjoitus, mutta nyt ryhdyttiin ihan oikeasti hommiin. YES- projektissa 5-6 henkilön ryhmä luo oman tuotteen, perustaa pankkitilin, tekee nettisivut, hankkii mentorin yms. ja tarvittaessa sijoittajia. Meidän tarkotus on siis markkinoida ja myydä omaa tuotetta, ja lopussa jaetaan voitto oman ryhmän jäsenten kesken.

Mun vastuualueena Moanan kanssa on markkinointi, Jori on meidän rahastopäällikkö, Max vastaa tuotannosta, Annielle kommunikoinnista mentorien ja "yritysläisten" välillä ja meidän CEO eli pomo on Matthew. Meitä on varoitettu, että koko projekti on työläs ja aikaavievä, mutta en kyllä heittäis pois tällasta mahdollisuutta oppia lisää yrityselämästä. Mahtavinta tässä on se että oikeasti perustetaan ja pyöritetään meidän omaa yritystä eikä vaan lueta teoriaa kirjasta. Päättäjät Suomessa, ottakaa mallia Uudesta-Seelannista!

This Monday we boarded the minivans again and headed to Vodafone Events Centre in Manukau. We received a lot of new useful information about YES, Young Enterprise Scheme. In this project every team has 5-6 members and as a team we need to create, produce and sell our product. Moana and I are in charge of marketing, Jori is finance manager, Max does production, Annielle communication and Matthew is our CEO. This whole thing is such a great opportunity to learn about the business world instead of reading theory from a book. I wish we could have this same competition in our Finnish highschool :(







En paljasta vielä teille mitään meidän ryhmän tuotteesta vaan pidän teidät jännityksessä vielä jonkun aikaa... Niinkuin kilpailussa aina, joku voittaa, enkä nyt suorastaan usko et se olis meidän tuote, koska pelkästään South Aucklandin alueella kilpailijoita on noin 500, mutta ei sitä koskaan tiiä, haha:D. Jotkut ryhmät on kyllä netonnu ihan reippaasti ittelleen, eli kaikki on vaan kotiinpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti