tiistai 25. maaliskuuta 2014

Gateaway Camp


Mun viikonloppu kulu AFS:n Gateaway Campilla Waiwerassa, jossa tapasin kaikki AFS-vaihtarit Aucklandin alueelta. Meitä suomalaisia oli yhteensä kolme, mä, Vera ja Sofia. Sofia saapui Uuteen-Seelantiin kolme viikkoa sitten ja satuttiin (onneks koska Sofia on ihan parasta seuraa) vielä samalle chapterille. Aika tuuri meinaan meijän chapterilla on 9 vaihtarii ihan kaikkialta ympäri maailmaa. Puhuin Suomea ekaa kertaan piiitkästä aikaa, ja aluks vaan naurettiin sille miten tyhmältä se kuulosti. Cmoon miettikää esim. sanaa kärpänen...

Leirillä tutustuin tosi moneen uuteen ihanaan ihmiseen, mut toisaalta oli tosi raivostuttavaa kun esim. ranskankieliset hengas omassa porukassaan ja puhu pelkästään ranskaa. Ja espanjankieliset... ja saksankieliset... Yksilöinä kaikki oli tosi mukavia mutta porukassa teki kyllä mieli välillä lyödä niitä :DDD Meillä oli ryhmät jossa oli about 6 vaihtaria ja yks leaderi. Ryhmissä puhuttiin mahdollisesta kulttuurishokista, koti-ikävästä ja muista ongelmista jos niitä oli. Oli tosi mielenkiintosta jutella kulttuureista ja niiden eroavaisuuksista. Puhuttiin siitä pitäiskö ihmisten peittää tunteensa vai osottaa tunteensa. Lattarikulttuurissa ihmiset on räiskyviä ja näyttää tunteensa häpeilemättä. Sanoin siihen että Suomessa ihmiset pyrkii peittämään tunteensa, koska se on "heikkouden" merkki jos ihminen ei pysty "hallitsemaan" itseään. Mun ryhmässä oleva lattarityttö oli ihan kauhuissaan ja mulle tuli sellanen olo ettei se oikein ymmärtänyt mitä yritin sanoa ja että oon ihan hirvee tunteeton kylmä ihminen. Yritin selittää että kyllä me näytetään tunteemme, mutta vaan ihmisille joihin me luotetaan, ei jokaiselle vastaantulijalle. 

Isoja eroavaisuuksia oli myös ihmisten tervehtimistavoissa. Lattareissa ihmiset tervehtii toisiaan (myös uusia tuttavuuksia) poskipusuin ja halauksin. Tähän sanoin sitten että no Suomessa me sanotaan moi ja virallisemmissa tapaamisissa kätellään toisiamme. Huomasin taas että tää lattarityttö oli taas ihan ihmeissään että mikä meissä suomalaisissa oikein on vialla :D Yritin taas kerran selittää että esim. halaus on meille "spesiaalimpi" ja halataan niitä ihmisiä jotka on tärkeitä meille. Leirin aikana itseasiassa tulin tosi läheiseksi tän tytön kanssa ja hän opetti mulle miten annetaan oikeaoppisesti poskisuudelma niinkuin siellä missä hän asuu ja leirin lopuks halattiin toisiamme ja sanoin että hän on mulle tosi tärkee.

Oon nyt superlaiska ja laitan vaan Veran meidän fb-ryhmään laittamia kuvia leiristä, nauttikaa näistä ja KIITOS VERA! :)

I spent my weekend on AFS Gateaway Camp in Waiwera and finally met all AFS-students around Auckland. There is two other girls from Finland as well as me, Sofia and Vera. Sofia and I are also on the same chapter, what a wonderful coincidence! Now I can share my spider phobia and stupid jokes with someone! I spoke Finnish for a long time and it sounded soooooo stupid! We were just laughing all the time when we realised that we didn´t even know how to speak it anymore.

At the camp I met wonderful people from all over Chile, Argentina, Brazil, Iceland, Denmark, Germany, France, US, Switzerland and Finland of course:D We had groups of six persons and a leader. We talked about cultural shock, home-sickess and stuff like that. It was really interesting to hear about other peoples cultures. I realised how different my culture and values are e.g from culture in Latin America. In Finland we prefer to hide our emotions and always be "strong". But that doesn´t mean that we wouldn´t feel or have any emotions, we just show them to people that we trust. 

Other difference was how we greet people we just met. In Finland it is normal to just say hi, but in Latin America people hug and kiss each other. I still don't think that people in Finland are rude or something, this is just the way we do things. This might sound really weird but we don´t "small talk", we just talk when we actually have something to say:D But by the end of the camp I think that everyone learned something new other countries (Fran taught me how to do proper kiss on the cheek!!) and made new friends from all over the world :)

Here is some pictures that i took from our facebook group, THANKS VERA FOR THE PHOTOS! :)





The Finns / Suomitytöt







1 kommentti: