keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

waiuku college

Sain itseasissa inspiraation tähän postaukseen lukemalla Veran blogia, jonne hän oli kirjottanu omasta koulustaan Uudessa-Seelannissa. Oli hauska lukea ja huomata yhtäläisyyksiä mutta myös eroavaisuuksia.
Kerroin jo jotain mun koulusta täällä, joten pahoittelen satunnaista toistoa, mut nyt saatte tarkemman postauksen, KUVIEN KERA. 

Waiuku Collegessa on n.700 oppilasta vuosiluokilla 9-13. Meidän vuosiluokalla on mun arvion mukaan n. 60-70 oppilasta, koska täällä on tosi yleistä että ihmiset droppaa ja lopettaa koulunkäynnin kesken ja menee vaan töihin :/ Osaan nyt suunnilleen kaikkien nimet, tai ainakin tunnistan naaman. On ihana kun kaikki moikkailee kun kävellään ohi. Oon ehtiny tutustua jo tosi moneen ihanaan ja mun tyyliseen ihmiseen, mutta kyllä ne on vielä valovuosien päässä siitä miten läheisiä ootte mulle kaverit siellä Suomessa :)

 Kaikilla muilla vuosiluokilla paitsi meillä Year 13 on käytössä pakolliset koulupuvut, mutta meillä riittää mustat kengät/sandaalit, mustat housut/shortsit/hame ja valkonen paita, jonka päälle voi halutessaan laittaa mustan paidan. Tykkään tosi paljon mun koulupuvusta, vaikka se ei mikään virallinen uniformu olekkaan. Perjantaisin meillä on muftiday (jos ollaan käyttäydytty hyvin eikä esim. sotkettu common roomia...) eli kaikki Year 13 saa laittaa "siviilivaatteet" päälle. 

Koulupäivät vietetään pääosin ulkona, ja luokkaan mennään vaan oppitunnille. Kotoa tuotu lounas (tai kanttiinista ostettu epäterveellinen vaihtoehto) syödään siis ulkona. Ilmaisesti lämpimästä kouluruuasta on turha täällä unelmoida! 

Mun koulupäivä alkaa 8.45 ja päättyy 15.15, poikkeuksena keskiviikko jolloin päästään kotiin jo 14.20. Aamun ekan oppitunnin jälkeen on vartin morning tea, jollon mennään oman Form Teacherin luokkaan ja käydään läpi päivittäiset asiat. En vieläkään muista mun opettajan nimeä, mutta mun luokan tunnus on 13MU. Morning tean jälkeen tulee Period 2, jonka jälkeen on 30 minuutin Interval. Tän jälkeen on kaks oppituntia putkeen, 45 minuutin lounas, viiminen oppitunti ja onkin aika lähteä kotiin. Jos sulla on hypäri esim. iltapäivän viimisellä tunnilla, saat lähteä kotiin, mutta kesken koulupäivän et saa poistua koulun alueelta. (Paitsi lounaalla kun lähdetään ostamaan sushia :3) 

Tällä hetkellä mun aineina on siis Turismi, Englanti, Hissa, Business Studies ja Sport and Leisure. Lukujärjestys on luotu niin, että jokaisella oppilaalla olis 6 ainetta, mutta Year 13 oppilailla on vaan 5, koska level 3 on niin paljon vaativampi. Joka päivä on siis hypäri eli "study period", mutta ainakin vielä nää opiskeluhetket kuluu pääosin common roomissa hengatessa. Iso ero verrattuna koulunkäyntiin Suomessa on se, miten opettajia puhutellaan. Opettajia ei puhutella nimillä (saatikka lempinimillä..) niinkuin Suomessa, vaan muodollisesti Sir, Mrs. tai Ms. Oon edelleenkin vähän pihalla ketkä mun naispuolisista opettajista on naimisissa ja ketkä ei joten varmuuden vuoks kutsun kaikki Ms. :D Toinen eroavaisuus koulunkäynnissä verrattuna Suomeen, että täällä on oikeestaan susta itsestä kiinni aiotko panostaa koulunkäyntiin vai et. Opettajat ei niinkään "opeta", vaan sun pitää itse tutkia asiota ja tehdä sulle annetut tehtävät, sillä opettajat ei tuu kädestä kiinni pitäen tarkistamaan ootko sä ymmärtänyt ja tehnyt tehtävät vai ootko sä vaan snap chatannu koko oppitunnin. (Ainiin, KAIKILLA täällä on Snapchat.) En kuitenkaan sano että opetus tai koulunkäynti täällä ois huonotasosta, se on vaan erilaista. 

Koska oon Uudessa-Seelannissa koko lukuvuoden, on mulla mahdollisuus suorittaa NCEA-kokeet ja näin oikeesti läpäistä Level 3. Täällä ei myöskään oo samaa arvosteluasteikkoa kun Suomessa, numeroiden sijaan täällä on kirjaimet. N= Not Achieved (ei läpästy),  A= Achieved , M= Merit, E= Excellence. Olin super ylpee itestäni kun sain hissan esseestä Meritin, koska moni kiwi-oppilas ei ees läpässy. Tällä hetkellä vaativin aineista on varmaankin Englanti. Meillä on ollut pari viikkoa aikaa lukea neljä kirjaa/novellia jonka genre on dystopia. (Dystopia on Utopian vastakohta, en ala nyt avaamaan teille lisää, googlatkaa jos kiinnostaa...) Tarkoituksena on siis valita yhteys jota tutkii kirjojen välillä, ja kirjoittaa siitä tutkielma. Ens jaksossa käsitellään Shakespearea...

Tuntuu hullulta, että kun palaan Suomeen mulla on vielä 2,5 vuotta lukiota jäljellä, kun täällä mun kaverit menee yliopistoihin ja perustaa yrityksiä. That is so grown-up! 

Sorry I am to lazy to write this also in English, but I am just talking about school system here in NZ:D It feels crazy, that when I go back to Finland I still have 2,5 years left in highschool, while my friends here are studying in universities and starting business. That is so grown-up!



En tajunnu ottaa kuvaa common roomista sisältä, mut oikeestaan ihanalla ilmalla kaikki hengaa terassilla tai common roomin lähistöllä olevilla pöydillä. Common roomissa sisällä on tietokoneita, stereot, mikro, jääkaappi yms.Viimeviikolla Jori jopa kokkas pannukakkuja lounastauolla :D / I don´t have any picture from inside the common room, and on nice sunny day people mainly hang around on the terrace or tables close to the common room. There are computers, stereos, microwawe, fridge etc. Last week Jori even made pancakes!


Koulun pihaa / School yard


Välitunnilla pelataan rugbya ilman kenkiä, ihan normaalia / Boys playing rugby, barefoot, totally normal



Kaikki käyttää koulureppuja! / Everyone has backpacks as a schoolbags!


Liikkasalit / Gyms





Kirjasto / Library





Koulun kanttiini / School canteen





1 kommentti:

  1. Oii et tiäkkään kuin kiva tätä oli lukea !! Just hassu huomata jotain eroavaisuuksia mut kuitenkin paljon samaa. Ihana nähdä sua perjantaina. Otetaan paljon kuvia sit :) <3

    VastaaPoista